Aflevering 36: Kubernetes 1.29: Mandala

Jan Stomphorst
Ronald Kers
Luister naar deze aflevering op jouw favoriete platform!
Apple Podcast Icon - Radio Webflow TemplateSpotify Icon- Radio Webflow TemplateGoogle Podcast Icon - Radio Webflow TemplateAnchor Icon - Radio Webflow TemplateSoundCloud Icon - Radio Webflow Template
Aflevering 36: Kubernetes 1.29: Mandala
December 13, 2023
18
 MIN

Aflevering 36: Kubernetes 1.29: Mandala

Welkom bij aflevering 36 van de Nederlandse Kubernetes Podcast! Vandaag duiken we diep in de meest recente Kubernetes-release, versie 1.29, ook wel bekend als "Mandala".

Samenvatting

Welkom bij aflevering 36 van de Nederlandse Kubernetes Podcast! Vandaag duiken we diep in de meest recente Kubernetes-release, versie 1.29, ook wel bekend als "Mandala".

We beginnen met een betekenisvolle achtergrond van de naam "Mandala" en ontdekken hoe deze de samenwerking en creativiteit binnen de Kubernetes-gemeenschap weerspiegelt.

Deze release zit boordevol updates op het gebied van beveiliging, betrouwbaarheid en efficiëntie. We bespreken de hoogtepunten, waaronder het stabiel worden van het Resource Metrics Endpoint.

Een interessante toevoeging is de nieuwe alpha-functie "Pod Lifecycle Sleep action", waarmee pods vertraagd kunnen stoppen, wat handig is voor post-mortem analyse na pod-beëindiging.

De Sidecar Container, nu in beta, wordt belicht vanwege zijn belangrijke rol in service meshes en de voortdurende verbeteringen, vooral met betrekking tot jobs.

Een opmerkelijke verandering is de overstap van het SPDY-protocol naar websockets, wat resulteert in snellere kubectl-commando's en een robuustere communicatie.

Maar de kers op de taart van beveiligingsupdates is de "Structured Authentication Config" alpha-functie, die de beveiliging van tokens aanzienlijk verhoogt door ze te binden aan specifieke pod-instanties.

Andere belangrijke updates zijn onder meer verbeteringen aan serviceaccounttokens en de veilige ophaling van containerimages met Kubernetes-geheimen.

In het Azure-landschap, met name bij AKS, bekijken we de aankondigingen rond het einde van de ondersteuning voor versie 1.25 en de veranderingen met betrekking tot Azure AD-integratie.

Een opvallende wijziging in 1.29 is de verlaging van de memory allocation voor het kubelet, met een impact op nodes en nieuwe minimumvereisten om uitval te voorkomen.

Dit is slechts een samenvatting van de vele updates in Kubernetes 1.29. Voor meer diepgaande informatie verwijzen we naar de documentatie. Bedankt voor het afstemmen op aflevering 36 van de Nederlandse Kubernetes Podcast! Blijf luisteren en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de Kubernetes-wereld. Tot de volgende keer!