Aflevering 55: Bouwen aan een Regionale Cloud: Kansen voor Europa

Jan Stomphorst
Ronald Kers
Luister naar deze aflevering op jouw favoriete platform!
Apple Podcast Icon - Radio Webflow TemplateSpotify Icon- Radio Webflow TemplateGoogle Podcast Icon - Radio Webflow TemplateAnchor Icon - Radio Webflow TemplateSoundCloud Icon - Radio Webflow Template
Aflevering 55: Bouwen aan een Regionale Cloud: Kansen voor Europa
June 4, 2024
41
 MIN

Aflevering 55: Bouwen aan een Regionale Cloud: Kansen voor Europa

Het concept is dat datacenters uit de eigen regio of land prima in staat zijn om een volledige cloud stack te hosten, zonder afhankelijk te zijn van een hyper scaler. We verkennen een aanpak die veel meer kijkt naar lokale of regionale partijen die gebruikmaken van open-source software zoals Kubernetes.

Samenvatting

In deze aflevering praten we met Jurg van Vliet, CEO van Aknostic, en Maarten Kamoen, Cloud Infrastructure Architect bij Aknostic. Samen bespreken we het initiatief om een alternatieve Europese cloud te bouwen, als tegenhanger van grote spelers zoals Azure, AWS en Google Cloud.

Dit idee is verder uitgewerkt binnen de Sustainable Digital Infrastructure Alliance (SDIA), een non-profitorganisatie die zich richt op het verduurzamen en inclusief maken van digitale infrastructuren. Binnen de SDIA kreeg dit idee de naam ‘regional cloud’. Het concept is dat datacenters uit de eigen regio of land prima in staat zijn om een volledige cloud stack te hosten, zonder afhankelijk te zijn van een hyper scaler.

We verkennen een aanpak die veel meer kijkt naar lokale of regionale partijen die gebruikmaken van open-source software zoals Kubernetes. Ook een cruciaal punt dat vooral in Europa van belang is: inzicht in de milieu-footprint van applicaties en de cloud-infrastructuur die met Kubernetes worden gebouwd en gehost. Hij benadrukt het belang van inzicht in het energieverbruik en de milieu-footprint van ontwikkelaarswerk. Hoe kan een developer tijdens het ontwikkelen van software inzicht krijgen in de milieubelasting?